MENU

• 5.6.2008 • Arvostelut, Blogi, Yle blogit ja kolumnit 2007-2014Kommentoi

Tulossa Suvi ja suomalainen iskelmä

(kesäkuu 2008)

Suvi Teräsniska on 18-vuotias laulajatulokas. Iskelmälaulajatulokas. Suvi ei halua rokata.

Hienoa.

Vielä hienompaa on se, että Suvilta ensi viikolla ilmestyvä ensialbumi on tämän vuosisadan paras kuulemani iskelmädebyytti.

Rockin laulaminen olisi virhearviointi. Suvin ääni on luotu laulamaan iskelmää. Se soi pakottomasti ja poikkeuksellisen kauniisti. Suvin äänessä on kyllä voimaa, mutta siinä ei ole rockin karheutta.

Monelle iskelmälaulajalle laulaminen on kuin näyttelemistä. Lauletaan niin kuin iskelmälaulajan roolissa kuuluu laulaa. Usein tuloksena on ylitulkintaa. Suvi laulaa tunteikkaasti, niin kuin iskelmälaulajan on osattavakin, mutta hän ei ylitulkitse. Suvin ääni vain soi, tarkoituksenmukaisesti ja aina kuin luonnostaan. Kuten Anne Mattilankin kohdalla, vaikka heidän äänensä ovat muuten erilaiset.

Päinvastoin kuin usein Annen levyn kohdalla, Suvin ensilevy on kuitenkin mietitty, poikkeuksellisen hyvin tuotettu iskelmäalbumi. Sellainen, josta jokainen siinä mukana ollut voi olla ylpeä. Juuri sellainen levy, jonka iskelmäyleisö ansaitsee.

Vaikka tuottajia on monia, ”Särkyneiden sydänten tie” on varsin yhtenäinen albumi. Samalla se sisältää, hyvässä mielessä, ns. perusiskelmää. Ei hienostelevaa taideiskelmää, vaan kunnianhimoisesti tuotettua perusiskelmää. Tai niin kuin Suvi itse toteaa ”mahti-iskelmää” tai ”Yö-iskelmää”.

Levyltä on julkaistu aiemmin 3 singleä radioita varten: ”Hento kuiskaus”, ”Sanoja vaan” ja ”Valkoinen valhe”. Uusin single-lohkaisu on albumin nimikappale. Tuolla Sanin säveltämällä, ”S. Sydänmiehen” sanoittamalla  ja Leri Leskisen tuottamalla kappaleella on kaikki mahdollisuudet nousta klassikoksi.

Osa levyn sanoituksista elää kliseisessä iskelmätekstimaailmassa, mutta nekin muuntuvat Suvin laulun kautta usein todellisiksi ja koskettaviksi.

”Iho muistaa jokaisen kosketuksen / mieli noiden sanojen merkityksen” (”Hento kuiskaus”)

Menkää ja kuunnelkaa miten Suvi tulkitsee nuo kymmenen sekuntia.

Suvia en ole keikalla nähnyt, joten iso kysymys on, niin kuin  kaikkien iskelmälaulajien kohdalla, onko hänellä luontainen kyky myös esiintyä? Osaako hän ottaa yleisönsä? Onko Suvilla riittävästi karismaa? Osaako hän yhdistää sen määrätietoisuuden ja oman tien kulkemisen ja nöyrän yleisön palvelijan roolin, joka tuntuu olevan hallussa parhailla iskelmätähdillä?

Isoja kysymyksiä 18-vuotiaan laulajan kohdalla. Tie tähtiin on pitkä. Levyltä kuultuna tuo tie kuulostaa täysin mahdolliselta.

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *