MENU

• 29.4.2010 • Arvostelut, Yle blogit ja kolumnit 2007-2014Kommentoi

Tämän vapun sanoma: Jokainen on vähän homo

Jukka Takalo on juuri julkaissut EP-levyn, jossa toteutuu ainakin kolme ns. huumorilevyille harvinaista ominaisuutta:

1) Levy oikeasti naurattaa,
2) kuulostaa paremmalta kuultuna kuin pelkkänä tekstinä,
3) kestää kuuntelua

Levy kantaa nimeä ”Homo EP” ja se viittaa levyn avausraitaan, joka on nimeltään 
”Jokainen on vähän homo”.

Tuossa ei sinänsä ole mitään ainutkertaista. Kuuluisa “Meissä jokaisessa asuu pieni..” -lauseesta on tehty monta eri muunnosta vuosien varrella. Jukka Takalo saa teemasta kuitenkin uutta irti.

”Jokainen meistä on homo” on yhtä aikaa sekä hauska että hellyyttävä laulu suvaitsevaisuudesta. ”Miksi taivas ei ole mustavalkoinen / sitä niityllä miettii mehiläinen / miksi jokainen kukka on erilainen / niin erilainen, silti samanlainen /
Se on aivan sama hetero vai homo / jokainen on sydämensä pomo / ja jokainen on vähän homo”.

Sääntöihin kuuluu, että tuollaista kertosäettä hoilataan sitten yhdessä ja näin levyllä myös tapahtuu. (Levyn lopun kuoro-osuus on toteutettu siten, että ihmiset ovat voineet lähettää sähköpostitse omia homohuutojaan.)

Laulu toimii hienosti levyllä ja toivottavasti myös kansan lauluna Hangosta Utsjoelle.

Tuon lisäksi ”Homo EP” sisältää laulun ’Jäin munista kiinni lauteisiin’, joka alkaa perinteisenä Suomi-Ruotsi-Norja maaotteluvitsinä, mutta päättyy Suomen edustajan Matin tässä yhteydessä outoon elämänfilosofiseen löytöretkeen.

”Elämä on vittu(maista murehtemista)” on sanaleikkinä perinteinen vappulaulu, mutta sekin saa loppua kohden uusia vakavampia sävyjä.

”Elämä on ou nou” jatkaa samalla tragikoomisella linjalla. ”Elämä on ou nou / yhenlainen gameshow / siinä jos ei pärjää / puttoo pois /.. / Kuuleppas nyt veikka /
tää ol’ vika keikka / mount everest multa / kokemati jää”.

Jokainen laulu pitää siis kuitenkin kuulla, sillä nämä laulut oikeasti soivat. Sovituksissa ja soitossa on monia pieniä koukkuja, jotka ovat harvinaisia mausteita tämän tyyppisillä levyillä.

Jos haluat lisähappea vappuun, kuuntele tämä levy

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *