MENU

• 15.10.2014 • Arvostelut, Blogi1 kommentti

Kappale tälle päivälle. Viitasen Piia: Tuntemattomalle Ainolle

Mitä olisi rintamaelämä ilman facebook-tiliä tai tviittejä?

Viitasen Piian uuden albumin toinen raita kertoo tuntemattoman sotilaan kirjeestä tuntemattomalle Ainolle. Sen tekijä Piia Viitanen sai laulun aiheen isoisänsä sodan aikaisesta kirjeestä.

Piian hiljainen laulu, akustinen kitara, matkaharmooni, viulut. Ja tämä teksti:

”Suokaa anteeksi että teitä vaivaan / mut ystävää mieli synkkä miehen kaipaa / siis parhaat terveiseni täältä jostain piirtelen / rivin tai kaksi teille tuntematon”

Suokaa anteeksi että teitä vaivaan. Parhaat terveiseni. Nuo lauseet kuulostavat todella kaukaisilta. Epätodellisilta. Kirjeitä lähetettiin ja vastauksia odotettiin, viikkoja.

”On täällä miestä kaatunut kuin viljaa peltojen / veli veljen pistää surutta kuoliaaksi / oi luoja katsotko tänne  puoleen lapsien / veli veljen kun pistää kuoliaaksi /

Siis suokaa anteeksi että teitä vaivaan / mut aatokset tummat usein mieltä painaa / jos luoja armonsa antaa valalla vannoen / kotiin palaan, kotiin iäksi Ainoseni”

Suomalainen vanhakantainen vaatimattomuus, pidättyväisyys, kohteliaisuus, toiveikkuus. Sodan armottomuuden ja elämän armon ymmärtäminen.

Eivät kovin huonoja ominaisuuksia tänä voittajien kulttuurin aikana.

Oliskos tässä pienen päiväkäskyn paikka nykyjohdolle: mitäs jos pidettäisiin pieni tauko siellä twitterissä?

Nykylauluksi aihe on harvinainen, mutta ei ainutkertainen. Edeltäjä löytyy lähihistoriasta, kolmen vuoden takaa: Pekka Kuusiston ja Paula Vesalan ”Kiestinki”. Se oli syvä teema-albumi samasta aiheesta, yhden ihmisen pienestä isosta tarinasta sodassa ja sen jälkeisestä elämästä.

Kappale on muutenkin oudolla tavalla ajankohtainen. Albumin kansikuvat on otettu Bengtskärin majakalla, jonka vuoden 1941 verisistä taisteluista kirjailija Olavi Paavolainen oli tehnyt paria vuotta myöhemmin vasta nyt löydetyn käsikirjoituksen. Tuntematon sotilaskin aiotaan kuvata kolmannen kerran, toivottavasti uusia näkökulmia etsien.

Kun kuuntelen tämän kappaleen tarinaa ja katson levykannen keskiaukeaman hiljaista kuvaa Bengtskärin kappelista, niin tässä olisi. Pieni suuri tarina elokuvalle.

Käsikirjoittajana Viitasen Piia.

Viitasen Piia – Tuntemattomalle Ainolle

Related Posts

One Response to Kappale tälle päivälle. Viitasen Piia: Tuntemattomalle Ainolle

  1. Martti Heikkinen sanoo:

    Paula Vesalan ja Pekka Kuusiston ”Kiestinki” sai muuten ensiesiintymisensä Maria Ylipään & Emma Salokosken albumilla ”Omani Uni” (JUP 506 CD / 2010 / Texicalli Records) ;-).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *