MENU

• 9.12.2015 • Arvostelut, BlogiKommentoi

Vaikuttavien laulujen ja mitäänsanomattoman mainonnan maa

Kansalaiset feat. Medborgare: Murheellisten laulujen maa (julkaistu 5.12., julkaisija: HOK-Elanto)

Ruotsalaiset ne osaavat markkinoida ja brändätä ja viestittää. Ja olla rohkeita.

Tämä on paljon hoettu ja varmasti oikeakin totuus maaottelustamme. Suomi on naapurimaansa rinnalla murheellisen markkinointiajattelun maa. Noin niin kuin yleensä, ajatuksellisesti ja toteutuksellisesti.

Viime lauantaina vähemmän ketteräksi, luovaksi jne. luokiteltu iso toimija rikkoi kaavan. HKO-Elanto julkaisi joulutervehdyksen pienoiselokuvan muodossa. Katso se tästä:

Tässä ei ole kyse vain videon sisällöstä, vaan myös ajoituksesta, tekotavasta ja sen julkaisseesta yrityksestä. Isoa ajattelua ja toteuttamista, jota ei ole kahlittu harrastelijatason budjetilla. Siltä tämä näyttää, tämä on statement, kannanotto. Vaikuttava musiikki kohtaa rohkeasti punnitun viestin. Ei aivan jokapäiväistä logistiikkauskovaisilta päivittäistavarakauppiailta.

Tekijöitäkään ei olla sattumanvaraisesti poimittu: Ohjaaja on Aleksi Salmenperä ja musiikin sovittajat Jukka Immonen ja Eppu Kosonen.

Jos alkuperäisen (1982) sanat ovat vuosien saatossa muuttuneet ja osin tyhjentyneet hoilauksen tasolle, niiden näiden kuvien rinnalla niitä tulee kuunneltua uusilla korvilla. Alkuperäisen hauska kulmikkuus ja riimityksen rytmiikka, sen ironinen ja alun perin kai parodinen ote tuntuu muuttuvan uudeksi näkökulmaksi, toisaalta lempeäksi ihmettelyksi ja kysymyksiksi, toisaalta optimismiksi, me toisaalta tulleet ajattelimme olla tarttumatta pulloon ja kirveeseen.

Laulusovituksen muutamat yksityiskohdat ovat hienovaraisia suhteessa vahvaan tekstiin, solisti ”Ike” Ikegwuonu saa rinnalleen toisen äänen näissä sanoissa: (enkä koskaan) viinaa juo, kun halla viljaa korjaa, (kun kirves) kohoaa.

Tarinan alkuhetken ajoitan viime kevääseen tai kesään. Suomen toinen iso kauppaketju syytti kirkkaassa auringonpaisteessa suurempaansa epäterveellisestä ja vaarallisesta (hinta)kilpailusta ja poliitikkoja vääristä päätöksistä. Toinen teki kampanjaa ja toinen vikisi.

Syyttelyn sijaan kilpailu voi olla myös tällaista. Hyviä tekoja hyvän talouden ja hyvän yhteiskunnan puolesta.

Noihan pelaa ihan eri peliä. Niin pelaa. Ja luovat ainakin hetkeksi pelille uudet säännöt. Paha se on kilpailijan silloin syyttää väärinpeluusta.

Lienee niin, että Eppu Normaali antoi ensi kertaa laulunsa käyttöön tällaisessa yhteydessä. Sekin osoittaa pelisilmää ja ymmärrystä.

Somessa tätä on jo ainakin haukuttu tekosyväksi. Tämä ei yllätä. Turha minunkaan on kieltää, etteikö mukana olisi myös kliseistä mainoshymykuvakieltä ja on tällä tarinalla mallinsakin, Kansalaisten viime vuoden ”Olen suomalainen”.

Mainonnan tunnetusti turhimmaksi muodoksi, mitäänsanomattomaksi tätä on kuitenkin vaikea vääntää.

Nyt voisin toistaa vanhan sanonnan, että näin tekee osuuskauppaväki. Ainakin tämän viestin ajaksi palautan myös osuuskauppaliikkeelle sen entisen etuliitteen: edistyksellinen.

 

 

 

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *