MENU

• 16.12.2015 • Arvostelut, BlogiKommentoi

Biisiarviot: LCMDF ja Maiju Lindell

LCMDF: Rookie (julkaistu 4.12.)

9

Jos LCMDF ei ole tuttu nimi, niin tästä voi aloittaa: ”I’m not a Rookie!” Se on tämän biisin itsetietoinen tiivistys. Mutta näin biisi alkaa:

Im so done with the metal scene / I’m so done with the dudes who think they’re better than me / I’m gonna make my moves, ready to break that beat / cuz my shit’s so solid, that’s why I’m here you know”

Biisin idea syntyi tekijöiden mukaan suuttumuksesta miesvaltaisen musiikki- ja metallikulttuurin vanhoillisia sukupuoliasenteita kohtaan. Biisi kasvaa kuitenkin syytöksiä korkeammalle tasolle, energiseksi oman musiikkinsa, arvonsa ja sukupuolensa kaksi ja puoliminuuttiseksi nostatukseksi.

I’m not Rookie / cause I got something cookin’!”

Biisin aloitus on klassisen komea. Musiikin ja sanojen vimma ottavat heti otteen, eivät jyräämällä vaan rennolla määrätietoisuudella. Voiman ei aina tarvitse lähteä kitarariffeistä. ”Rookien” tuotannossa on pop-punkin parasta estetiikkaa, se on tiukkaa, ilmavaa ja lentävää yhtä aikaa.

Näin innostavia ja hienoja suomalaisia, englanninkielisiä pop-biisejä kuulee harvoin. Ei varsinkaan tällaisia, jossa voima ja sanomisen pakko yhdistyvät silkkaan riemuun.

Kokonaiskesto 2.36. Kohdassa 1.45 olen kuulevinani sanat ”I’m here to have fun.

Niiden on pakko olla totta.

Maiju Lindell: You Have Experience (julkaistu 27.11.)

8,5

Pieni ei ole aina kaunista, mutta tässä kohden on. Rentous ei ole aina aitouden tae, mutta nyt on. Flirttailua kameran kanssa ei ole yleensä pidetty suomalaisena hyveenä, mutta nyt tehdään poikkeus.

Jos olen oikein ymmärtänyt, ”You Have Experience” on suomalaisen laulajan Australiassa luoma biisi ja video, yhdessä paikallisten kanssa. Tämä voi olla kokeilua, improvisaatiota ja nopeasti synnytettyä, mutta Lindellin äänen käyttö, äänen pienet nyanssit ja koko kappaleen hallittu ilmavuus kertovat myös omaa kieltään lahjakkuudesta. Tämä voi olla hieno sattuma, mutta yhtä hyvin jonkun isomman alku.

You have experience, You are older, i’m still behind You /…/ I’ll follow You /…/ Open Your Eyes, again.” Sanat istuvat kauniisti musiikin henkeen.

Kepeys voi olla yhtä arvokasta kuin syvyys. Kepeys, leikkisyys jos mikä on aliarvostettua. Erityisesti tässä murheellisten laulujen ja raskaiden riffien mallimaassa.

Kyllä minä nyt tässä iässä uskaltaisin väittää, että ”You Have Experince”-nimisen biisin ja videon keskeinen ilosanoma on nuoruus.

Todista sinäkin se tästä:

 

 

 

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *