MENU

• 21.7.2017 • Arvostelut, BlogiKommentoi

Biisiarvioissa Juju, Jori Sjöroos ja Laura Voutilainen

Juju: Visio (julkaistu 29.6.)

Juju on tehnyt kantaaottavan laulun. Se ei ole artistille uutta. Mutta tehdä kantaaottava laulu, joka saa kuulijansa hyvälle tuulelle, nauramaankin, se on poikkeavaa.

Meillä on mahollisuus tehdä jotain siistii / mahollisuus tehdä elämästä iisii / ja tehdä siitä vielä biisi, taikka viisi / me selätetään kriisi /…/ meill on luonnon syklit kellona / omavaraisuutta, ei hukata mahollisuutta / pari askelt taakseppäin / ja tehdään jotain uutta”.

Juju ei syyllistä ketään, ei asetu muiden yläpuolelle, ei korota ääntään. ”Visio” on biisinä lähes käänteinen kantaaottaville, oikeassa olemista julistaville lauluille. Jos niissä, perinteisimmässä muodossaan, yksilö usein häviää joukkovoiman alle, niin Jujun visiossa kaikki kehityksen osaset ovat tasavertaisia.

Me toteutetaan…uskomalla meihin, uskomalla itseen / uskomalla teihin, uskomalla tulevaan /…/ erikseen, mut yhes suunta / pistetään purjeeseen tuulta /…/ kokemuksii kokiessa kokemusta karttuu / ja siinä sivus kaikki myös ympärillä varttuu”.

Juju ei uhoa. ”Mulla on aina paljon sanottavaa / mut nekin ovat vain sanoja”. Mutta on hänellä toki oma sivusanomansa: ”…puolet pelloist täytettynä ganjalla /enkä puhu päihteest vaan hampust”.

Sanoja on siivittämässä kevyesti etenevä syke, joka hymyilyttää rentoudellaan. Uusi parempi huominen ei tule hammasta purren. Tämä on kun urheilun oppikirjasta: suorituksen rentous ratkaisee.

”Visio” on kesäbiisin ja ”vakavasti otettavan sanoma-biisin” lempeä  yhdistelmä. Naivia? Kyllä. Innostavaa? Ehdottomasti.

 

Jori Sjöroos: Animals (julkaistu 29.6.)

Jos säveltäjä/tuottaja/muusikko Jori Sjöroosin Rooxx-nimen alla julkaistu ”Breathe In” oli kuin neliosainen pieni sinfonia, niin Sjöroosin omalla nimellä julkaistu ensi-single on kuin vanha kaunis klassisen musiikin melodia olisi yhdistetty 2000-luvun hauraaseen ”indie-lauluun” (laulajina Ringa Manner ja Markus Perttula).

Samoin kuin ”Breathe Inin” kohdalla, tässä on kaikki vaihtoehtoisen maailmanhitin ainekset. ”Animals” voisi olla hitti ilman ainuttakaan ilmeistä hittibiisin ainesosaa.

Biisin pakottamaton melodisuus ja tunnelma kiehtovat. Niistä syntyy kuulas ja käsin kosketeltava äänimaisema, johon haluaa uppoutua. Yhä uudestaan.

Sanat jäävät paljolti arvoituksiksi, mutta ne kuulostavat kauniilta,  sävellyksen sisällä syntyneiltä.

Maagista.

 

Laura Voutilainen: Luotan sinuun (albumilta ”Miks ei”, julkaistu 2.6.)

Laura Voutilaisen viimeisimmältä albumilta on julkaistu jo kolme singleä. Ihmettelen ettei vielä tätä.

”Luotan sinuun”-raidalla kaikki on kohdallansa. Sanat, melodia, kertosäe, tulkinta ja tuotanto. (Sanat Sana Mustonen, sävellys Petri Somer, tuotanto Ilkka Wirtanen.)

Biisin kaikki elementit ovat toki tuttuja, mutta niiden yhdistelmä toteuttaa samalla sitä iskelmän (tai bluesin, tai countryn) klassista ominaisuutta, jossa tuttu tyyli on jo puoli voittoa ja loput pitää tekijöiden luoda itse.

Kun Voutilainen laulaa ”kun sä katsot minuun”, ei voi olla ajattelematta Anna Erikssonin kuolematonta kolmea sanaa ”kun katsoit minuun”. Kertosäekin voi kuulostaa usein kuullun kaltaiselta, mutta sen voima on kiistaton.

Kuten koko laulutulkinta. Kiireisyys on korvattu kontrollilla, ylimääräinen kiihko lempeällä voimalla.

Tulkinta toteuttaa moderninkin iskelmän keskeistä ominaisuutta, uskottavuutta. Siitä kuvastuu sanojen syvin olemus. Niin kuin biisin avainlauseessa todetaan: ”ei niin hellää kosketusta pysty teeskentelemään”.

”Luotan sinuun” on laulu ihmisten välisestä luottamuksesta ja sen synnyttämästä onnellisuudesta. Se on areena-tason popiskelmä, joka säilyttää samalla henkilökohtaisuutensa.

 

 

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *