MENU

• 5.4.2018 • Arvostelut, BlogiKommentoi

Biisiarviot

Popmusiikkia Norjasta ja Itävallasta

Sigrid: I Don’t Want To Know (julkaistu 30.3.)

”I Don’t Want To Know” on Sigridin järjestyksessään toinen viikon välein ilmestyvistä viidestä biisistä. Myöhemmin ne tulevat muodostamaan Sigridin uuden Ep:n.

Popartistien julkaisukäytännöissä tuo ei ole mitään uutta. Eikä ehkä artistin tai biisin nimessäkään.

Sigrid (kuva yllä) ei kuitenkaan ole ”tavallinen” popartisti tai -tähti vaikka liikkuukin popin valtavirroissa. Kun maineikas brittilevy-yhtiö Island sai kuultavakseen Sigridin ensimmäisen laulunäytteen, he lensivät joukolla saman tien Norjaan varmistamaan, ettei kukaan ehdi tekemään sopimusta ennen heitä.

Jos Sigridin äänessä on heti havaittavissa olevaa poikkeuksellisuutta, niin samaa on hänen olemuksessaan. Tuntuu kuin tämä nyt 21-vuotias norjalaisesta pikkukaupungista kotoisin oleva artisti olisi aidosti hämmentynyt joutuessaan keskelle popmaailmaa.

Hänen kohdallaan t-paita voi hyvinkin olla parempi vaihtoehto kuin stylistillä käynti.

Ääni, tulkintakyky, lauluaksentti, biisintekotaito, olemus. Tuo kokonaisuus ei ole jäänyt huomaamatta. Tammikuussa Sigrid voitti BBC:n arvostetun ”Sound Of 2018” palkinnon (sen, jossa myös Alma oli ehdolla). Kotimaassaan hän oli saanut vastaavia tulokas-palkintoja jo aiemmin. Myös Suomessa Sigrid on huomattu: hän kuuluu Flown tämänvuotisiin artisteihin.

Sigridin ensimmäinen hitti ”Don’t Kill My Vibe” (2017) perustui omakohtaisiin kokemuksiin ensimmäisestä levytys-sessiostaan.

Alle 20-vuotias kokematon naispoplaulaja studiossa. Niin kuin usein, altavastaajana kokeneimpien ja ”tietävimpien” miestuottajien katseen alla.

You shut me down, you like the control / you speak me like I’m a child /…/I tried to play it nice but / Oh-oh-oh, ooh, ooh / Don’t kill my vibe

Merkkiteos.

”I Don’t Want To Know” on sanoitukseltaan tavanomaisempi rakkaus- ja erolaulu, mutta nytkin Sigridin tulkinta ja sovituksen hienovaraisuus nostaa biisin tavanomaisuudesta. Kolmessa minuutissa käydään läpi kuin salaa monta tunnetilaa, monta tulkinnan sävyä.

Sigrid ei ylitulkitse eikä toisaalta yritä trendikkäästi edustaa ”pohjoismaalaista viileyttä”. Hän laulaa biiseillään niin kuin 21-vuotias nuori aikuinen, yhdistäen voiman ja epävarmuuden, ehdottomuuden ja haavoittuvuuden.

Jos et usko Sigridin poikkeuksellisuuteen johtuen hänen genrestään, niin katso ja kuuntele, miten hän tulkitsee ja eläytyy lauluunsa ”Dynamite” viime vuoden Nobelin rauhanpalkintokonsertissa.

Sigridin tulkinta ja läsnäolo eivät voi jättää ketään kylmäksi.

Sen jälkeen tuntuu kovin loogiselta, että Sigrid on kotoisin Ålesundista. Sitä pidetään Norjan kauneimpana kaupunkina.

Mavi Phoenix: Aventura (EP:ltä ”Young Prophet”)

Mavi Phoenix on kotoisin maasta, jonka populaarimusiikin perinteestä tulee henkilökohtaisesti lähinnä mieleen kaksi suhteellisen sietämätöntä hittibiisiä: Opus-yhtyeen ”Live Is Life” (1984) ja Falcon ”Rock Me Amadeus” (1985).

Siksi oli suuri ilo löytää Spotifyn uutuuslevyjen joukosta nuoren itävaltalaisartistin Mavi Phoenixin (Marlene Nader) hieno urbaani pop-biisi ”Aventura”.

Se alkaa kuin afrikkalaislasten parissa tehdyllä ”kenttä-äänityksellä” jatkuen, osin espanjaa mukaan sekoittaen, modernin r&b:n ja rapin tyylikeinoin. Yhdistelmässä on tuoreutta, nuoruuden iloa, asennetta ja kyllä, seikkailun tuntua.

Ehkä, ja toivottavasti Mavi Phoenix ja ”Aventura” edustavat tulevaa uutta sukupolvea, jolle musiikin tekeminen on yhä enemmän seikkailua ja leikin jatketta kuin ennalta määrättyjen sääntöjen ja genrerajojen noudattamista.

Tulevat sukupolvet voivat olla musical.ly:n kaltaisten sovellusten  kasvatteja. Niihin leikki ja kokeilu ovat sisään rakennettuja.

Kotimaassaan Phoenix on ehdolla paikallisessa Emma-äänestyksessä. Sarja on ”alternative” ja palkinnon nimi, tietysti, Amadeus.

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *