MENU

• 10.3.2019 • Arvostelut, BlogiKommentoi

Biisiarviot

Biisintekijöiden hullu ilta: tuntureilta erämaahan

Vilma Alina: Tanssii susien kaa (biisi, julkaistu 20.2.)

Tiedän tarkalleen, koska kyseinen biisi sai alkunsa. Aika oli 4. lokakuuta 2018 kello 13.00, paikkana Tampereen Musiikki & Media-tapahtuma ja tilaisuuden otsikkona ”Hittibiisi syntyy musiikkipäälliköiden tilauksesta”.

Ideana oli (kolmannen kerran), että radioiden musiikkipäälliköt tilaavat kolmelta musiikintekijätiimiltä biisin, joka a) pitäisi syntyä vuorokauden sisällä, b) sopia tilaajan edustamalle kanavalla soitettavaksi kunkin musiikkipäällikön lyhyen ”briiffin” perusteella.

Kyse oli siis 24 tuntia kestävästä biisileiristä, jolle oli asetettu myös musiikilliset raamit.

Tulevan ”Tanssii susien kaa” biisin pohjustuksesta vastasi Nelonen Median radioiden musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari. Kirjoitin alustuksesta muistiin sanat ”hot ac” (joka on radiokieltä ja tarkoittaa karkeasti modernia aikuispoppia soittavaa radiokanavaa),”Suomen luonto” ja ”Haltin häät”.

Biisitekijäryhmä Vilma Alina, Kyösti Salokorpi ja Ilkka Wirtanen ottivat Vilma Alinan äskeisen haastattelun mukaan biisileiristudioon samasta alustuksesta ajatukset luonnosta, sen jylhyydestä ja ”Haltin häistä”.

Viimeksi mainittu biisi on Taiskan hitti vuodelta 1976. Vaikka kukaan tiimin jäsenistä ei ollut sen levyttämisen aikoihin vielä edes syntynyt, niin ”Haltin häät” ei herättänyt biisintekijöissä kysymyksiä ”mikäs biisi tämä nyt sitten on?”

”Haltin häät” on ilmeisesti osa suomalaisen pop- ja iskelmämusiikin peruskuvastoa.

He kauas eivät ehtineet kun jäivät alle jään / ja jähmettyivät Kilpisjärven rantaan / on aikakaudet tuntureiksi heidät muuttaneet / ja Kilpisjärven kasvattaneet Mallan kyyneleet / kun jäinen pohjoistuuli soi / myös itkee Saana

”Haltin häät” on tavallaan mahdoton biisi. Taiskan partiolaismaisen reipas tulkinta on aivan eri maata kuin biisin synkähkö teksti eikä Lappi-eksotiikan ja ’70-luvun diskokompin yhdistäminen ole sekään ihan suoraan biisinteon oppikirjasta.

”Haltin häät” on melodisuuden, kulmikkuuden, mystisyyden ja keinotekoisuuden suuria liittoja suomalaisen iskelmän kartalla. Lienee sopivaa tässä yhteydessä muistuttaa, että sekin oli tilaustyö, sävelletty ”Syksyn sävel”-kilpailua varten.

Kun 24 tunnin jälkeen kuulimme samassa salissa kirjoittajatiimin lopputuloksen ”Tanssii susien kaa”, luulen vahvasti, että meistä suurin osa oli ihmeissään: Oho! Emmekä suinkaan kaikki olleet ”asianosaisia”.

Et enää kuule jos sun perään huutaa / sä lähdit tanssii susien kaa / ja kaukaa kuulen kun sä ulvot kuuta / onks se vaan tuuli joka puhaltaa

Oli selvää, että musiikkipäällikön ”ohjeista” oli syntynyt jotain uutta ja merkitsevää. Mistä tietää vaikka hittikin.

Olisin todella halunnut olla edellisenä iltana paikalla studiossa, kuunteluoppilaana.

Ehkä ”Haltin häitä” edustaa biisillä ”Suomen luonnon” lisäksi parhaiten sen nostattava syntikka-melodia, joka tuo siihen ”keinotekoisuutta” ollen samalla kuin biisin maamerkki, se ”Haltin häiden” ”joiku-osuus”: ”Dyi-dy-dy, dyi-dy-dy, la la laa, la-la-lai-la-la-laa”.

”Tanssii susien kaa” on toki täysin eri biisi, se on uskottavampi, hallitumpi, kokonaisvaltaisempi, biisinä ”oikeampi”. En sano parempi, koska biisit edustavat niin eri lähestymistapaa, eri aikakautta ja kulttuuria.

Vilma Alina on todennut tuon studio-illan olleen ”ihan hullu ilta, olimme todella fiiliksissä”. Kaikki tuntui sujuvan. Siitä vahvana todisteena, että nyt singlenä julkaistun biisin lauluosuus ja melkein kaikki muukin on äänitetty tuona iltana. Lähinnä vain levyn jouset on lisätty myöhemmin.

”Tanssii susien kaa” on joka tapauksessa jälleen kerran osoitus kuinka hyvä ja ”aito” biisi voi syntyä myös tilauksesta, silloin kuin ammattitaito, oikeat ihmiset, oikeat mielentilat, oikea aika ja paikka kohtaavat. Muistutus siitä, että tämä kuuluisa luovuus on rajatonta eikä vain osa sitä taiteilijuutta, joka kiteytyy omakohtaisuuteen, ”sisäiseen pakkoon” tai pitkään luomisprosessiin.

Kuten Vilma Alina on todennut, hänelle oli biisiä synnytettäessä vapauttavaa ajatus ettei siitä ole tulossa ”mun itse laulamani biisi”.

Toisin kuitenkin viime kädessä kävi. ”Tanssii susien kaa” oli jo menossa toisen laulajan esitettäväksi kun tekijälle tuli tunne ”rakastan tätä biisiä. En voi antaa sitä pois”.

Biisi ilmestyi singlenä helmikuun lopussa ja on nyt Vilma Alinan toisen, juuri ilmestyneen ”Tulva”-albumin päätösraita.

Päätyykö ”Tanssii susien kaa” soittoon jollekin ”toimeksiantajan” radiokanavalle, sitä emme vielä tiedä. (Sen päättää kaupallisten radioiden yleiskäytännön mukaan kohdeyleisö eli miten biisi menestyy tulevassa mahdollisessa kuuntelijatestissä. Tosin nyt ikivihreä ”Haltin häät” ”testasi” aikoinaan huonosti jääden Syksyn sävel-kilpailussa kuudenneksi. Nyt testattuna voittaisi kyseisen kilpailun leikiten.)

Joka tapauksessa toivon Vilma Alinan, Kyösti Salokorven ja Ilkka Wirtasen biisille radiosoittoa ja haluaisin ajatella biisin soivan tuon syntikkakuvion lennättämänä Suomen kesässä, festivaaliyleisön sitä Vilma Alinan kanssa pitkään laulaen.

Kuin pitkiä jäähyväisiä. Ilman että kenenkään yleisöstä tarvitsee tietää ”Haltin häistä” tai biisin syntytarinasta yhtään mitään.

Lähdit monta kertaa / tulit aina uudelleen / nyt molempien turkit on jo harmaantuneet / tällä kertaa tiedän et pysyvästi meet / vielä nähdään erämaa

(Olen aiemmin kirjoittanut Vilma Alinasta täällä.)

 

 

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *